Övraryds Gård


Nyheter



Nyhetsbrev

Om du vill veta vad som händer i Övraryd så registrera dig för att få nyhetsbrevet här. Då kommer du bland annat att få reda på när det närmar sig slakt så att du kan lägga en beställning.
Jag vill anmäla mig!

Nyhetsbrev från Övraryds Gård (2019-12-02)

Nu går det att beställa köttlådor med vår hängmörade rödkulla. Nu enligt nytt koncept.

Vi har ett tag funderat kring hur vi skall kunna höja köttkvaliteten på vårt nötkött ytterligare. Det slakteri som vi anlitar har inte haft möjlighet att hängmöra köttet mer än 10-11 dagar. Det är i minsta laget för flera styckdetaljer. Nu har vi kunnat lösa det. Efter slakt hängmöras nu köttet till mognad ca tre veckor i kylrum. Detta kan vi göra tack vare samarbete med Skärshults Gård utanför Älmhult som har en modern anläggning. Därefter görs styckning, malning av färs och packning i lådor. En annan fråga som vi funderat på är mängden i varje köttlåda. Av praktiska skäl för både slakteriet och oss har varje låda innehållit 1/6-del med i stort sett alla styckdetaljer representerade. Varje låda vägde då kring 30 kg. Köttet har legat bart i lådan endast med namnlappar på. Vi har förstått att de flesta hushåll har haft svårt att hantera en sådan låda och tyckt det varit mycket jobb att packa in.

Vi övergår nu till en annan ordning, med målet att alla hushåll nu kan prova vår rödkulla. Kött från rödkulla och andra svenska lantraser får mycket beröm av kockar för sin smakrikedom. Varje låda väger ca 10 kg och innehåller till hälften styckdetaljer från hela djuret samt hälften köttfärs. Inte alla djurets styckdetaljer finns i varje låda utan en fördelning sker så att varje låda skall vara ungefär likvärdig till innehåll och vikt och ändå med styckdetaljer från både fram- och bakdel. Detta för att inte varje detalj skall bli för liten utan väga ca 1,5 till 2 kg. Samtliga styckdetaljer är nu vacuumpackade och märkta med detaljens namn och vikt. Även köttfärsen är packad med förpackningar på 7 – 9 hg. Därmed är allt färdigt för frysen.

Exempel på styckdetaljer är rostas, fransyska, rulle, innanlår, ytterlår, ryggbiff, entrecote, bogstek och högrev. Köttfärs mals av övriga delar. Exakt vad som finns i en låda kan därför variera något. Detta förenklar styckarens och vårt arbete och genom detta kan vi också hålla ett lägre pris än om en mera detaljerad beställning vore möjlig. Fler detaljer får man vid köp av mer än en låda. Vissa detaljer finns inte i lådorna men kan beställas separat utöver 10-kiloslådorna i mån av tillgång. Det är t.ex. flankstek och filé.

Ungdjur av rödkulla hänger nu på mörning och enligt planen skall det styckas och packas fredagen den 13 december eller möjligen dagen efter. Detta är ännu något osäkert. För säkerhets skull anger vi hämtning på gården på lördag em/kväll och körning söderut till Lund med omnejd på fm söndagen 15 dec. Vill ni köpa köttlådor men inte dessa tider passar så hör av er så skall vi lösa det. Genom den ökade hanteringen måste vi höja priset något, men vi tror att högre kvalitet och förenkling för våra kunder motiverar detta. I jämförelse ligger vi fortfarande lågt i pris. Vårt pris är 140:- kr/kg kött i lådan.

Glöm inte att vi har den svenska lantrasen rödkulla, en av våra hotade svenska lantraser. Gynna bevarandet av svenska lantraser genom att köpa kött och andra produkter från dem som håller sådana djur.

Övraryds Gård är också med i REKO-ring Älmhult med utlämning varannan vecka på torget i Älmhult. Gå in på Facebook och kolla. Där säljer vi för närvarande djupfrysta korvar tillverkade av Åkes Hemlagade i Tingsryd: falukorv tillverkad av en välhängd rödkulleko och lammkabanoss från våra ryafår/lamm. Vi har också torkade trattkantareller och rönnbärsgelé av rönnbär och vildäpplen. Mer info läggs snart ut på hemsidan. Dessa produkter kan beställas och levereras i samband med köttlådor.

Du kan betala kontant, med Swish eller med de vanligaste korten (via iZettle). Välkomna med era beställningar av en eller flera lådor med välhängd rödkulla.


Nyhetsbrev från Övraryds Gård (2019-11-19)

Lammen är nu körda till slakt och styckas på fredag em. Beställda lamm kan då hämtas på kvällen. Vi kör också som vanligt ned till Lund på lördag eller söndag beroende på antalet beställningar.

Styckdetaljerna är lårstekar, bogstekar, rygg/sadel, hals, slag och läggar. För att underlätta för våra kunder har vi bestämt en grundstyckning som alla får om man inte anger vilken styckning man önskar. Styckningen ser ut så här med alternativen inom parentes: lår som delade stekar med ben (alternativ hela stekar), bog som hela stekar, sadel skivad som fjärilskotletter (alternativ lång sadel), rygg skivad (alternativ hel rygg), hals skivad, slag hela och lägg delade. Lårstekarna kan också fås som hela fårfioler om man vill ha dem till saltning och rökning. Vikterna är som vanligt från ca 14 kg till ca 18 kg. Delarna ligger i en papplåda. Ange gärna om ni vill ha ett stort eller litet lamm. Priset är oförändrat 125:- kr per kg.

Glöm inte att vi har den svenska lantrasen ryafår, en av våra hotade svenska lantraser. Gynna bevarandet av svenska lantraser genom att köpa kött och andra produkter från dem som håller sådana.

Övraryds Gård är också med i REKO-ring Älmhult med utlämning varannan vecka på torget i Älmhult. Gå in på Facebook och kolla. Där säljer vi för närvarande djupfrysta korvar tillverkade av Åkes Hemlagade i Tingsryd: falukorv tillverkad av en välhängd rödkulleko och lammkabanoss från våra ryafår/lamm. Vi har också torkade trattkantareller och rönnbärsgelé av rönnbär och vildäpplen. Mer info läggs snart ut på hemsidan. Dessa produkter kan beställas och levereras i samband med lammlådor.

Information om slakt av rödkullor kommer de närmsta dagarna.

Välkomna med era beställningar


Nyhetsbrev från Övraryds Gård (18 augusti 2019)

Hej Vi har nu testat att göra tre nya sorters korvar. Vi har ju tidigare provat medvurst, grillkorv och isterband av vårt lammkött som då legotillverkats av Åkes Hemlagade i Tingsryd. De har hjälpt oss även denna gång.

För första gången har vi nu slaktat en gammal rödkulleko. I en artikel i Land skrev en kock att kött från gamla djur är det bästa köttet. Det måste vi ju prova. Vi har tidigare sålt en del gamla djur till den vanliga slakten. Efter slakt på vårt vanliga slakteri i Glimåkra har djuret hängmörats i ca 2 grader av Skärshults Gård utanför Älmhult tills köttet var moget. De har då styckat helt benfritt och malt färs. Av färsen har sen Åkes Hemlagade tillverkat falukorv. Det blev en mycket smakrik korv som klart skiljer sig från konventionell falukorv. Varje korv väger 500 g och kostar 80 kr. Vacuumpackad och djupfryst.

Det finns också möjlighet att köpa en del styckdetaljer från denna ko som hel ryggbiff, hel entrecote, ytterlår, innanlår, flankstek, rostbiff, bogstek och högrev och även färs i förpackningar om ca 7 hg. Styckdetaljerna är vacuumpackade och djupfrysta. Begränsad tillgång av de olika delarna. Vi har själva provat bl.a. en bogstek som vi som oftast tillagade i järngryta i ugnen några timmar på ca 100 grader. Blev mycket mört och med mycket fin smak. Fråga gärna efter någon detalj om ni vill prova detta unika kött så får ni veta vad den väger och vad den kostar.

Av lammkött från våra ryafår har Åkes Hemlagade också tillverkat två sorters grillkorv: en lammkabanoss och en ramslökssalsiccia. Lammkabanossen har en mild smak. Vacuumpackad och djupfryst med 4 korvar i varje förpackning om 540 g. Varje förpackning kostar 90 kr. Ramslökssalsiccian är som namnet anger också smaksatt med ramslök och sedan lättrökt. Vacuumpackad och djupfryst med 2 korvar i varje förpackning om 225 g. Varje förpackning kostar 40 kr. Våra korvar kan efter överenskommelse hämtas på gården eller efter beställning hos REKO-ring Älmhult hämtas på deras utlämningsdag torsdagar jämna veckor på torget i Älmhult 17.30 – 18.00.

Vill också skicka en fråga till er som brukar köpa en nötlåda av oss. Då cirka 30 kg och med kanske 1/3-del färs. Detta kommer då från ungdjur som hängmörats 10-11 dygn. Längre kan inte slakteriet hänga köttet Jag har också förstått att många är intresserade men inte kan ta hand om 30 kg på en gång. Har diskuterat med Skärshults Gård kring detta och ett alternativ skulle vara att för det första hängmöra ungdjuren litet längre till full mognad. Därefter stycka och mala färs. Varje låda skulle då kunna väga ca 10 kg varav ca 5 kg är vacuumpackade benfria styckdetaljer och ca 5 kg är köttfärs i förpackningar om ca 7 hg. Priset blir ju då något högre men allt är färdigt för den egna frysen. Tacksam för svar på detta, även från er som inte tidigare köpt av vår rödkulla.

Vänlig hälsning
Ingvar Nilsson
Övraryds gård
070-250 27 54


Nyhetsbrev från Övraryds Gård 26 november 2018

Efter denna torra sommar är det svårt med slakten och långa köer. Nu har vi i alla fall fått klart med tider för de djur vi skall slakta i höst. Det blir senare än vanligt men hoppas det inte blir för stor olägenhet för er kunder.

Rödkulla

Ett ungdjur slaktas och hängmöras under 11 dagar. Finstyckas i sex andelar som vanligt med anatomisk styckning och en del köttfärs till varje del. Alla andelar har likvärdigt innehåll men innehåller inte alla delar av djuret. Detta genom att delarna inte får bli för små. Färdigt att packa i påsar och frysa. Vikten är nog något över 30 kg. Samma pris som tidigare dvs 125 kr/kg. Hämtning på gården fredagen 14 dec på kvällen eller leverans ned mot Lund lördagen förmiddagen 15 dec.

Lamm av ryafår

Lammen finstyckas efter att ha hängt fyra dagar. Lamm kan hämtas på gården fredagen 21 december eller levereras ned mot Lund lördagen 22 dec. Styckning enligt önskemål. Ange detta vid beställning. En liten grupp slaktas litet tidigare och kan då hämtas på gården fredagen 14 dec eller levereras i samband med nötlådor dagen efter. Dessa blir alla styckade enligt vår standardmodell, dvs hela stekar och bogar samt skivad sadel och rygg. Pris som tidigare dvs 125 kr/kg.

Rökt lammfiol

Det finns även en del rökt lammfiol kvar från vårens rökning. Hel eller halv fiol. Pris för hel fiol är 295 kr/kg.

Mera info om styckning och vår verksamhet finns på vår hemsida www.ovrarydsgard.se eller ring Ingvar 070-250 27 54 om du har frågor.

Välkomna med era beställningar.


Årets slakt (2017-11-09)

Nu är frågorna kring slakt och styckning av våra svenska lantraser rödkulla och ryafår utklarade.

Hängmörad rödkulla Hämtning på gården av beställd köttlåda fredagen 17 november efter kl 16 om inget annat överenskommits. Det är fortfarande möjligt att lägga någon ytterligare beställning. Info om styckning mm finns på vår hemsida.

Lamm av ryafår Hämtning av beställd lammlåda på gården 24 november efter kl 16 om inget annat överenskommits. Det går fortfarande att beställa lammlåda med finstyckat lamm. Transport av beställda lammlådor görs till Lund den 25 november på eftermiddagen efter överenskommelse. Dessutom kan lammlåda beställas för hämtning på gården 1 december efter kl 16.

De som inte vill ha vår standardstyckning måste meddela hur man vill ha lammet styckat i samband med beställningen. Mera info om styckning finns på vår hemsida.

Lammkorvar Glöm inte att vi också nu har tre olika typer av lammkorv att beställa. De är gjorda av kött från våra egna ryafår. De tre sorterna är medvurst, grillkorv och isterband. Alla har tillverkats åt oss av Åkes Hemlagade i Tingsryd.

För er som inte redan gjort det, välkomna med era beställningar snarast så ni inte blir utan.
Vänlig hälsning


Nyhetsbrev oktober 2017 (2017-10-09)

Årets slakt

Det börjar dra ihop sig till årets slakt av våra ungdjur av rödkulla och lamm av ryafår. Inga datum är ännu bestämda men vi räknar med slakt av lamm i början av november och rödkulla i slutet av månaden. Mera information om detta kommer om ett par veckor. Välkomna att beställa lamm (ange hur ni vill ha det styckat) eller köttlåda så ni inte blir utan. Mer info på hemsidan www.ovrarydsgard.se.

Årets nyheter

Vi har tagit fram tre typer av lammkorv (se bild nedan) för att bredda vårt utbud av produkter. De är alla gjorda på kött från våra ryafår (lamm och vuxna djur) och tillverkade av Åkes Hemlagade i Tingsryd i södra Småland. De tre sorterna är medvurst, grillkorv och isterband. Vårt kött har kompletterats med bl.a. litet späck, kryddor och salt, beroende på korvtyp. Samtliga är lättrökta och har en mild smak. Mer information läggs ut på hemsidan. Välkomna att beställa för hämtning på gården eller i samband med leverans av köttlådor.


Produkterna är från vänster Lammedvurst, Lammgrillkorv och Lammisterband.


Hängmörad rödkulla och ryafår (2016-11-16)

Hej

Nu är tider för slakt och styckning utklarade. Det innebär att köttlådor av hängmörad rödkulla och lammlådor från våra ryafår nu kan beställas. Som vanligt är det ungdjur vi slaktar och mörar och låter stycka så att i princip alla delar av djuret finns i varje låda, samt litet köttfärs. En papperslapp på detaljen säger vad det är. Lådorna brukar väga kring 30 kg.

Lammen väger oftast 15-19 kg och är finstyckade. När det gäller lammen är det viktigt att ange vid beställningen vilken styckning man vill ha, t.ex. hel sadel eller fjärilskotletter, hela eller skivade bogar och hel fårfiol eller stek. Om ingen anges blir det vad vi kallar standardstyckning, med hela stekar och bogar samt hela ryggen och halsen skivad. Inget är packat i påsar utan man kan själv avgöra hur mycket man vill ha i varje påse för att frysa in, liksom att dela stekar om man vill. Vi har samma pris som tidigare dvs. 115 kr/kg i lådorna.

Följande tider gäller för hämtning av beställda köttlådor på gården eller leverans söderut ned till Lund:

  • Ungnötlådor kan hämtas på gården 2 dec kl 16-18, eller 3 dec efter kl 15. Leverans ned mot Lund 3 dec fm.
  • Lammlådor kan hämtas på gården 2 dec kl 16-18 eller 3 dec efter kl 15. Leverans ned mot Lund 3 dec fm.
  • Lammlådor kan också hämtas på gården 9 dec efter kl 15.

    Var snäll och meddela vilket alternativ ni väljer vid beställningen.
    Vi kan också meddela att inga slaktmogna rödkullor kommer att finnas till våren utan nästa slakt blir först om ett år.

    Mera information om gården och svenska lantraser kan ni hitta på våra hemsidor Övraryds Gård (www.ovrarydsgard.se) respektive Lantraskött (www.lantraskott.se). Vi har certifierad EU-ekologisk produktion kontrollerad av SMAK. En del har bokat köttlådor tidigare så ni inte blir utan och då ber jag er bekräfta den förbeställningen.

    Välkomna med era beställningar
    Siv och Ingvar Nilsson
    Övraryds Gård


    Kött av Rödkulla (2016-05-28)

    Hej

    Det hänger nu två rödkullor i kylrum för mörning. Som vanligt under de senaste åren slaktar vi bara ungdjur. De här är 20 månader och har betat i naturreservatet Sporrakulla och andra naturbetesmarker. Styckning sker den 3 juni och köttlådor kan hämtas hemma på gården efter kl 17. Som vanligt kör jag på förmiddagen 4 juni ned till Lund och lämnar lådor till kunder där och efter vägen.

    Många av er har redan bokat en del, men det är bra om ni nu bekräftar er beställning och om ni kommer till gården eller vill ha leverans dagen efter. Det finns några andelar kvar att beställa. Välkomna att göra det. Varje andel väger ca 30 kg och utgör 1/6 av djuret. Som vanligt innehåller lådan delar från hela djuret samt köttfärs.

    Du hittar grundinformationen kring vår produktion och våra köttlådor på vår hemsida för Övraryds Gård www.ovrarydsgard.se
    Har ni frågor kring detta så ring 070-250 27 54 eller skicka e-post.
    Vänliga hälsningar
    Ingvar och Siv


    Påsk (2016-03-24)

    Hej!
    Vi har några vakuumpackade och djupfrysta stekar och bogar från slakten i november, då det blev några lamm över. Så om ni vill ha lamm till påsk så hör av er. Ni som, ännu inte smakat vårt goda lammkött från lantrasen ryafår så tag nu chansen. Kilopriset för bog respektive stek är 150 och 225 kr.

    Vi har också precis fått hem rökta fårfioler som vi vacuumpackat och fryst in hela och i tredjedelar. En delikatess på påskbordet och till fest. Kilopriset är 240 till 325 beroende på del.

    Vi har också fått hem nya lammskinn från Tranås, beredda som tvättbara skinn med nedklippt ull till ca 35 mm. Perfekta att ha i barnvagnen eller favoritfåtöljen. Normalpriset är 1100 kr men kan vara både lägre och högre beroende på storlek och utseende ( intervall 800 - 1400).

    Hör av er på telefon 070 250 27 54 (Ingvar) för överenskommelse om tid. Som ni kanske vet har vi certifierad ekologisk produktion kontrollerad av SMAK sedan många år.

    Vill ni försäkra er om en låda hängmörad rödkulla till våren så kan ni redan nu göra er bokning. En låda innehåller delar från hela djuret och litet köttfärs. Den väger ca 30 kg och planerad leverans kring 1 juni.

    Vänliga hälsningar från
    Övraryds Gård


    Dagar för slakt (2015-11-07)

    Nu har vi klarat ut dagar för slakt och styckning med det lokala slakteriet för våra ryalamm och en tvåårig rödkulla. Den första omgången med våra bagglamm är klara för hämtning på gården på kvällen 27 november. På lördag 28 kör jag till Lundaområdet. Den andra omgången lamm är tacklammen. De är klara för hämtning på gården på kvällen 4 dec. För dem som beställt en del hängmörad rödkulla kan den också hämtas på gården på kvällen 4 dec. Jag planerar också att köra till Lundaområdet på söndag 6 dec. Under tiden står lådorna i vårt kylskåp med ca +2 graderC.

    För er som redan har bokat lamm- eller nötlåda tidigare bekräfta gärna detta nu så att vi säkert vet och när ni vill hämta eller få er låda. För er som beställt lamm glöm inte att ange hur ni vill ha det styckat. På hemsidan under Produkter/lammlåda finns några alternativ. Om inget anges blir det vår standardstyckning.

    Vänliga hälsningar från Övraryds gård


    Årets slakt 2015 (2015-10-30)

    Nu drar det ihop sig till årets slakt av lamm samt en rödkulla. Närmare information kring detta kommer i nästa vecka. Här vill vi informera om att vi på grund av ökade kostnader och även i viss mån en anpassning till jämförbara producenters priser behöver höja priset för våra köttlådor till 115:- per kilo. Samma pris gäller för både lamm och nöt.

    Höjningen är ganska stor men priset är ändå lågt i förhållande till andra producenter med lantrasdjur och ekologisk produktion. Titta gärna in på vår sida där vi gör reklam för våra lantraser och med länkar till två företag med samma inriktning som vi.
    www.lantraskott.se

    Vänliga hälsningar från Övraryds gård


    Vårslakt (2015-06-10)

    Hej Så är våren åter passerad och vi är på väg in i sommarens arbete. Vi hade ju tidigare aviserat att vi skulle slakta ett ungdjur som planerat i maj. Det blev litet fördröjt då han inte var riktigt slaktmogen då. Slakt sker nu istället i juni. Efter hängmörning sker styckningen den 26 juni. För er som inte bokat någon del i förväg är det så att det finns inga andelar kvar på detta djur, då alla tingats i förväg.

    Nästa slakt blir någon gång i slutat av november och troligen finns endast ett djur som är färdigt för slakt även då. Vill ni då vara med och dela så är det viktigt att boka i tid, gärna i förväg. Som ni vet har vi ju ekologisk produktion av den svensk lantrasen Rödkulla och köttet hängmöras före styckningen. Varje del väger som vanligt ca 30 kg och vi står fast vid vårt låga pris även i år, dvs 95 kr/kg i lådan. Övraryd 20150610


    Höstslakt (2014-11-27)

    Nu är planeringen för höstens slakt av lamm klar. I år något senare då det var stor belastning på slakteriet som slaktar åt oss. I höst har vi inga slaktmogna rödkullor, så ni som vill ha vår hängmörade rödkulla får vänta till maj 2015.

    Lammlåda Lammen av våra ekologiska ryafår slaktas i två omgångar som vi gjort de senaste åren. Först alla bagglamm och sen alla tacklamm. Beställda bagglamm kan hämtas lördagen den 6 december kl. 10 - 12 på gården eller dagen efter. Ring gärna innan. Den 7 december kör vi väg 23 ned till Lund och lämnar till våra kunder där. Då kan vi också lämna lamm på avtalade mötesplatser längs med vägen.

    Tacklamm kan på motsvarande sätt hämtas hemma fredagen 12 december efter kl. 15 eller dagen efter. Ring gärna innan. Ingen utkörning denna gång.

    Lammen levereras som vanligt färdigstyckade i papplådor, med ett lamm i varje. Bara att stoppa i plastpåsar och frysa in. För att underlätta för våra kunder och slakteriet som styckar, har vi bestämt en grundstyckning som görs om inget annat anges. Några möjligheter till alternativ finns, som då anges inom parentes: lår som delade stekar med ben (alternativ hela fioler), bog som hela stekar, sadel skivad som fjärilskotletter (alternativ lång sadel), rygg skivad, hals skivad, slag hela och lägg delade. Även andra alternativ är naturligtvis också möjliga. Vikterna varierar litet men ligger vanligen i intervallet 14 – 18 kg. Tycker du det är för mycket så dela med någon. Priset är 85 kr per kg.

    Välkomna med era beställningar via e-post till ingvarnilsson45@gmail.com eller telefon 070-250 27 54. En del av er som får detta har redan beställt lamm, men kanske inte angivet hur ni vill ha det styckat. Som vanligt begränsad mängd så först till kvarn gäller. Det är viktigt att ni anger om ni vill hämta hos oss eller med leverans enligt ovan. Ange också ett telefonnummer vi kan nå er på vid behov. Varje beställning bekräftas så ni vet om ni får köttlåda eller inte. Har du några frågor kring våra köttlådor eller annat så tag kontakt.


    Produkttexter uppdaterade (2014-09-09)

    Ny information om köttlådor, lammlådor och betalinformation.


    Hängmörad rödkulla (2014-05-06)

    Hej alla gamla och nya kunder.
    Planeringen för vårens slakt av rödkulleungdjur är klar. För att få ihop tiderna med slakt, hängmörning och styckning blir det hämtning av färdiga köttlådor hemma på gården fredagen den 30 maj (eftermiddag - kväll). Jag planerar att som vanligt köra ned till Lund med leveranser till kunder utefter vägen lördagen 31 maj. Pris som tidigare 95:- per kilo i lådan. Innehåller som vanligt delar från hela djuret och litet köttfärs. Även vikten på lådan som tidigare kring 30 kg. Skall denna gång se om man kan stycka i något större delar och även att mera blir till köttfärs. Detta efter kundönskemål.

    Som information vill jag också meddela att vi sannolikt inte har några rödkullor till slakt till hösten utan nästa slakt sker först 2015. Passa därför på nu om ni vill säkra ert behov.

    Har ni frågor eller andra synpunkter så hör av er till Ingvar på e-post ingvarnilsson45 at gmail . com eller telefon 070-250 27 54. Skicka också era beställningar till denna e-postadress helst senast 17 maj för att försäkra er om en låda. Därefter kan vi troligen inte lova er någon låda då beställningarna avgör antalet djur vi skickar till slakt på detta sätt. Ni har nu möjlighet att betala med fler sorters kort i vår kortläsare från iZettle (VISA, MasterCard, Maestro, American Express, JCB) eller som tidigare kontant.

    Välkomna
    Siv och Ingvar Nilsson
    Övraryds Gård


    Lamm till påsk (2014-04-12)

    Hej Vi slaktade alla våra vårfödda lamm i slutet av november 2013. Vi hade då några över som inte var beställda. Vi vakuumpackade då stekarna och bogarna och frös in dem. Vacuumpackning ökar hållbarheten flera gånger. Dessa kan vi nu sälja om någon vill ha fina stekar till påsk.

    Vi har också två sommarfödda lamm som vi inte skall spara. Dessa kan också beställas. Förslagsvis med hela stekar och resten skivat inför grillsäsongen. Eftersom vi endast har detta lilla är det hämtning på gården efter överenskommelse som gäller. Vi är i huvudsak tillgängliga hela kommande vecka och under påskhelgen. E-posta din beställning och önskemål om hämtningstillfälle. Du får svar omgående ifall vi har det du önskar. Först till kvarn gäller.

    Följande finns alltså:

    Välkomna med er beställning och en önskan om en glad påsk.
    Övraryd 2014-04-12
    Siv och Ingvar Nilsson


    Höstslakt (2013-11-05)

    Nu är planeringen för höstens slakt av lamm och nöt klar.

    Lammlåda

    Lammen av våra ryafår slaktas i två omgångar som vi gjort de senaste åren. Beställda bagglamm kan hämtas fredagen den 15 november efter kl. 15 på gården eller dagen efter. Den 16 november kör vi väg 23 ned till Lund och lämnar till våra kunder där. Då kan vi också lämna lamm på avtalade mötesplatser längs med vägen. Tacklamm kan på motsvarande sätt hämtas hemma fredagen 22 november efter kl. 15 eller dagen efter. Den 23 november kör vi till Lund och kan lämna längs med vägen som ovan. Lammen levereras som vanligt färdigstyckade i papplådor, med ett lamm i varje. För att underlätta för våra kunder och slakteriet som styckar, har vi bestämt en grundstyckning som alla får. Några möjligheter till alternativ finns, som då anges inom parentes: lår som delade stekar med ben (alternativ hela fioler), bog som hela stekar, sadel skivad som fjärilskotletter (alternativ lång sadel), rygg skivad, hals skivad, slag hela och lägg delade. Anges inget annat blir de styckade enligt denna standard. Vikterna varierar litet men ligger vanligen i intervallet 14 – 18 kg. Tycker du det är för mycket så dela med någon. Priset är även i år 75 kr per kg.

    Nötlåda

    Slaktmogna ungdjur av våra rödkullor hängmöras som vanligt 10 – 16 dagar, innan de styckas, delas i likvärdiga delar och packas i papplådor. Varje del innehåller styckningsdetaljer från hela djuret samt litet köttfärs. Se mera info om detta på hemsidan www.ovrarydsgard.se under produkter eller ring och fråga. Varje del väger cirka 30 kg. Tycker du detta är för mycket så dela med någon. Beställda köttlådor kan hämtas hemma på gården fredagen 6 december efter kl. 15. Den 8 december kör vi väg 23 ned till Lund och lämnar till våra kunder där. Då kan vi också lämna lådor på avtalade mötesplatser längs med vägen. Priset är även i år 95 kr per kg. Välkomna med era beställningar via e-post till ingvarnilsson45 @ gmail . com eller telefon 070-250 27 54. Som vanligt begränsad mängd så först till kvarn gäller. Det är viktigt att ni anger om ni vill hämta hos oss eller med leverans enligt ovan. Ange också ett telefonnummer vi kan nå er på vid behov. Varje beställning bekräftas så ni vet om ni får köttlåda eller inte. Har du några frågor kring våra köttlådor eller annat så tag kontakt.


    Lokala Skafferiet (2013-10-11)


    Övraryds Gård medverkar i oktober på två arrangemang av Lokala Skafferiet:

  • Torsdag 24 oktober mellan kl. 17-21 i foajén på Haganässkolan, Älmhult
  • Lördag 26 oktober mellan kl. 10 -15, Torghandel i Älmhult
  • Läs mer



    Läs äldre nyheter