Övraryds Gård


NyheterNyhetsbrev

Om du vill veta vad som händer i Övraryd så registrera dig för att få nyhetsbrevet här. Då kommer du bland annat att få reda på när det närmar sig slakt så att du kan lägga en beställning.
Jag vill anmäla mig!

Nyhetsbrev från Övraryds Gård 26 november 2018

Efter denna torra sommar är det svårt med slakten och långa köer. Nu har vi i alla fall fått klart med tider för de djur vi skall slakta i höst. Det blir senare än vanligt men hoppas det inte blir för stor olägenhet för er kunder.

Rödkulla

Ett ungdjur slaktas och hängmöras under 11 dagar. Finstyckas i sex andelar som vanligt med anatomisk styckning och en del köttfärs till varje del. Alla andelar har likvärdigt innehåll men innehåller inte alla delar av djuret. Detta genom att delarna inte får bli för små. Färdigt att packa i påsar och frysa. Vikten är nog något över 30 kg. Samma pris som tidigare dvs 125 kr/kg. Hämtning på gården fredagen 14 dec på kvällen eller leverans ned mot Lund lördagen förmiddagen 15 dec.

Lamm av ryafår

Lammen finstyckas efter att ha hängt fyra dagar. Lamm kan hämtas på gården fredagen 21 december eller levereras ned mot Lund lördagen 22 dec. Styckning enligt önskemål. Ange detta vid beställning. En liten grupp slaktas litet tidigare och kan då hämtas på gården fredagen 14 dec eller levereras i samband med nötlådor dagen efter. Dessa blir alla styckade enligt vår standardmodell, dvs hela stekar och bogar samt skivad sadel och rygg. Pris som tidigare dvs 125 kr/kg.

Rökt lammfiol

Det finns även en del rökt lammfiol kvar från vårens rökning. Hel eller halv fiol. Pris för hel fiol är 295 kr/kg.

Mera info om styckning och vår verksamhet finns på vår hemsida www.ovrarydsgard.se eller ring Ingvar 070-250 27 54 om du har frågor.

Välkomna med era beställningar.


Årets slakt (2017-11-09)

Nu är frågorna kring slakt och styckning av våra svenska lantraser rödkulla och ryafår utklarade.

Hängmörad rödkulla Hämtning på gården av beställd köttlåda fredagen 17 november efter kl 16 om inget annat överenskommits. Det är fortfarande möjligt att lägga någon ytterligare beställning. Info om styckning mm finns på vår hemsida.

Lamm av ryafår Hämtning av beställd lammlåda på gården 24 november efter kl 16 om inget annat överenskommits. Det går fortfarande att beställa lammlåda med finstyckat lamm. Transport av beställda lammlådor görs till Lund den 25 november på eftermiddagen efter överenskommelse. Dessutom kan lammlåda beställas för hämtning på gården 1 december efter kl 16.

De som inte vill ha vår standardstyckning måste meddela hur man vill ha lammet styckat i samband med beställningen. Mera info om styckning finns på vår hemsida.

Lammkorvar Glöm inte att vi också nu har tre olika typer av lammkorv att beställa. De är gjorda av kött från våra egna ryafår. De tre sorterna är medvurst, grillkorv och isterband. Alla har tillverkats åt oss av Åkes Hemlagade i Tingsryd.

För er som inte redan gjort det, välkomna med era beställningar snarast så ni inte blir utan.
Vänlig hälsning


Nyhetsbrev oktober 2017 (2017-10-09)

Årets slakt

Det börjar dra ihop sig till årets slakt av våra ungdjur av rödkulla och lamm av ryafår. Inga datum är ännu bestämda men vi räknar med slakt av lamm i början av november och rödkulla i slutet av månaden. Mera information om detta kommer om ett par veckor. Välkomna att beställa lamm (ange hur ni vill ha det styckat) eller köttlåda så ni inte blir utan. Mer info på hemsidan www.ovrarydsgard.se.

Årets nyheter

Vi har tagit fram tre typer av lammkorv (se bild nedan) för att bredda vårt utbud av produkter. De är alla gjorda på kött från våra ryafår (lamm och vuxna djur) och tillverkade av Åkes Hemlagade i Tingsryd i södra Småland. De tre sorterna är medvurst, grillkorv och isterband. Vårt kött har kompletterats med bl.a. litet späck, kryddor och salt, beroende på korvtyp. Samtliga är lättrökta och har en mild smak. Mer information läggs ut på hemsidan. Välkomna att beställa för hämtning på gården eller i samband med leverans av köttlådor.


Produkterna är från vänster Lammedvurst, Lammgrillkorv och Lammisterband.


Hängmörad rödkulla och ryafår (2016-11-16)

Hej

Nu är tider för slakt och styckning utklarade. Det innebär att köttlådor av hängmörad rödkulla och lammlådor från våra ryafår nu kan beställas. Som vanligt är det ungdjur vi slaktar och mörar och låter stycka så att i princip alla delar av djuret finns i varje låda, samt litet köttfärs. En papperslapp på detaljen säger vad det är. Lådorna brukar väga kring 30 kg.

Lammen väger oftast 15-19 kg och är finstyckade. När det gäller lammen är det viktigt att ange vid beställningen vilken styckning man vill ha, t.ex. hel sadel eller fjärilskotletter, hela eller skivade bogar och hel fårfiol eller stek. Om ingen anges blir det vad vi kallar standardstyckning, med hela stekar och bogar samt hela ryggen och halsen skivad. Inget är packat i påsar utan man kan själv avgöra hur mycket man vill ha i varje påse för att frysa in, liksom att dela stekar om man vill. Vi har samma pris som tidigare dvs. 115 kr/kg i lådorna.

Följande tider gäller för hämtning av beställda köttlådor på gården eller leverans söderut ned till Lund:

 • Ungnötlådor kan hämtas på gården 2 dec kl 16-18, eller 3 dec efter kl 15. Leverans ned mot Lund 3 dec fm.
 • Lammlådor kan hämtas på gården 2 dec kl 16-18 eller 3 dec efter kl 15. Leverans ned mot Lund 3 dec fm.
 • Lammlådor kan också hämtas på gården 9 dec efter kl 15.

  Var snäll och meddela vilket alternativ ni väljer vid beställningen.
  Vi kan också meddela att inga slaktmogna rödkullor kommer att finnas till våren utan nästa slakt blir först om ett år.

  Mera information om gården och svenska lantraser kan ni hitta på våra hemsidor Övraryds Gård (www.ovrarydsgard.se) respektive Lantraskött (www.lantraskott.se). Vi har certifierad EU-ekologisk produktion kontrollerad av SMAK. En del har bokat köttlådor tidigare så ni inte blir utan och då ber jag er bekräfta den förbeställningen.

  Välkomna med era beställningar
  Siv och Ingvar Nilsson
  Övraryds Gård


  Kött av Rödkulla (2016-05-28)

  Hej

  Det hänger nu två rödkullor i kylrum för mörning. Som vanligt under de senaste åren slaktar vi bara ungdjur. De här är 20 månader och har betat i naturreservatet Sporrakulla och andra naturbetesmarker. Styckning sker den 3 juni och köttlådor kan hämtas hemma på gården efter kl 17. Som vanligt kör jag på förmiddagen 4 juni ned till Lund och lämnar lådor till kunder där och efter vägen.

  Många av er har redan bokat en del, men det är bra om ni nu bekräftar er beställning och om ni kommer till gården eller vill ha leverans dagen efter. Det finns några andelar kvar att beställa. Välkomna att göra det. Varje andel väger ca 30 kg och utgör 1/6 av djuret. Som vanligt innehåller lådan delar från hela djuret samt köttfärs.

  Du hittar grundinformationen kring vår produktion och våra köttlådor på vår hemsida för Övraryds Gård www.ovrarydsgard.se
  Har ni frågor kring detta så ring 070-250 27 54 eller skicka e-post.
  Vänliga hälsningar
  Ingvar och Siv


  Påsk (2016-03-24)

  Hej!
  Vi har några vakuumpackade och djupfrysta stekar och bogar från slakten i november, då det blev några lamm över. Så om ni vill ha lamm till påsk så hör av er. Ni som, ännu inte smakat vårt goda lammkött från lantrasen ryafår så tag nu chansen. Kilopriset för bog respektive stek är 150 och 225 kr.

  Vi har också precis fått hem rökta fårfioler som vi vacuumpackat och fryst in hela och i tredjedelar. En delikatess på påskbordet och till fest. Kilopriset är 240 till 325 beroende på del.

  Vi har också fått hem nya lammskinn från Tranås, beredda som tvättbara skinn med nedklippt ull till ca 35 mm. Perfekta att ha i barnvagnen eller favoritfåtöljen. Normalpriset är 1100 kr men kan vara både lägre och högre beroende på storlek och utseende ( intervall 800 - 1400).

  Hör av er på telefon 070 250 27 54 (Ingvar) för överenskommelse om tid. Som ni kanske vet har vi certifierad ekologisk produktion kontrollerad av SMAK sedan många år.

  Vill ni försäkra er om en låda hängmörad rödkulla till våren så kan ni redan nu göra er bokning. En låda innehåller delar från hela djuret och litet köttfärs. Den väger ca 30 kg och planerad leverans kring 1 juni.

  Vänliga hälsningar från
  Övraryds Gård


  Dagar för slakt (2015-11-07)

  Nu har vi klarat ut dagar för slakt och styckning med det lokala slakteriet för våra ryalamm och en tvåårig rödkulla. Den första omgången med våra bagglamm är klara för hämtning på gården på kvällen 27 november. På lördag 28 kör jag till Lundaområdet. Den andra omgången lamm är tacklammen. De är klara för hämtning på gården på kvällen 4 dec. För dem som beställt en del hängmörad rödkulla kan den också hämtas på gården på kvällen 4 dec. Jag planerar också att köra till Lundaområdet på söndag 6 dec. Under tiden står lådorna i vårt kylskåp med ca +2 graderC.

  För er som redan har bokat lamm- eller nötlåda tidigare bekräfta gärna detta nu så att vi säkert vet och när ni vill hämta eller få er låda. För er som beställt lamm glöm inte att ange hur ni vill ha det styckat. På hemsidan under Produkter/lammlåda finns några alternativ. Om inget anges blir det vår standardstyckning.

  Vänliga hälsningar från Övraryds gård


  Årets slakt 2015 (2015-10-30)

  Nu drar det ihop sig till årets slakt av lamm samt en rödkulla. Närmare information kring detta kommer i nästa vecka. Här vill vi informera om att vi på grund av ökade kostnader och även i viss mån en anpassning till jämförbara producenters priser behöver höja priset för våra köttlådor till 115:- per kilo. Samma pris gäller för både lamm och nöt.

  Höjningen är ganska stor men priset är ändå lågt i förhållande till andra producenter med lantrasdjur och ekologisk produktion. Titta gärna in på vår sida där vi gör reklam för våra lantraser och med länkar till två företag med samma inriktning som vi.
  www.lantraskott.se

  Vänliga hälsningar från Övraryds gård


  Vårslakt (2015-06-10)

  Hej Så är våren åter passerad och vi är på väg in i sommarens arbete. Vi hade ju tidigare aviserat att vi skulle slakta ett ungdjur som planerat i maj. Det blev litet fördröjt då han inte var riktigt slaktmogen då. Slakt sker nu istället i juni. Efter hängmörning sker styckningen den 26 juni. För er som inte bokat någon del i förväg är det så att det finns inga andelar kvar på detta djur, då alla tingats i förväg.

  Nästa slakt blir någon gång i slutat av november och troligen finns endast ett djur som är färdigt för slakt även då. Vill ni då vara med och dela så är det viktigt att boka i tid, gärna i förväg. Som ni vet har vi ju ekologisk produktion av den svensk lantrasen Rödkulla och köttet hängmöras före styckningen. Varje del väger som vanligt ca 30 kg och vi står fast vid vårt låga pris även i år, dvs 95 kr/kg i lådan. Övraryd 20150610


  Höstslakt (2014-11-27)

  Nu är planeringen för höstens slakt av lamm klar. I år något senare då det var stor belastning på slakteriet som slaktar åt oss. I höst har vi inga slaktmogna rödkullor, så ni som vill ha vår hängmörade rödkulla får vänta till maj 2015.

  Lammlåda Lammen av våra ekologiska ryafår slaktas i två omgångar som vi gjort de senaste åren. Först alla bagglamm och sen alla tacklamm. Beställda bagglamm kan hämtas lördagen den 6 december kl. 10 - 12 på gården eller dagen efter. Ring gärna innan. Den 7 december kör vi väg 23 ned till Lund och lämnar till våra kunder där. Då kan vi också lämna lamm på avtalade mötesplatser längs med vägen.

  Tacklamm kan på motsvarande sätt hämtas hemma fredagen 12 december efter kl. 15 eller dagen efter. Ring gärna innan. Ingen utkörning denna gång.

  Lammen levereras som vanligt färdigstyckade i papplådor, med ett lamm i varje. Bara att stoppa i plastpåsar och frysa in. För att underlätta för våra kunder och slakteriet som styckar, har vi bestämt en grundstyckning som görs om inget annat anges. Några möjligheter till alternativ finns, som då anges inom parentes: lår som delade stekar med ben (alternativ hela fioler), bog som hela stekar, sadel skivad som fjärilskotletter (alternativ lång sadel), rygg skivad, hals skivad, slag hela och lägg delade. Även andra alternativ är naturligtvis också möjliga. Vikterna varierar litet men ligger vanligen i intervallet 14 – 18 kg. Tycker du det är för mycket så dela med någon. Priset är 85 kr per kg.

  Välkomna med era beställningar via e-post till ingvarnilsson45@gmail.com eller telefon 070-250 27 54. En del av er som får detta har redan beställt lamm, men kanske inte angivet hur ni vill ha det styckat. Som vanligt begränsad mängd så först till kvarn gäller. Det är viktigt att ni anger om ni vill hämta hos oss eller med leverans enligt ovan. Ange också ett telefonnummer vi kan nå er på vid behov. Varje beställning bekräftas så ni vet om ni får köttlåda eller inte. Har du några frågor kring våra köttlådor eller annat så tag kontakt.


  Produkttexter uppdaterade (2014-09-09)

  Ny information om köttlådor, lammlådor och betalinformation.


  Hängmörad rödkulla (2014-05-06)

  Hej alla gamla och nya kunder.
  Planeringen för vårens slakt av rödkulleungdjur är klar. För att få ihop tiderna med slakt, hängmörning och styckning blir det hämtning av färdiga köttlådor hemma på gården fredagen den 30 maj (eftermiddag - kväll). Jag planerar att som vanligt köra ned till Lund med leveranser till kunder utefter vägen lördagen 31 maj. Pris som tidigare 95:- per kilo i lådan. Innehåller som vanligt delar från hela djuret och litet köttfärs. Även vikten på lådan som tidigare kring 30 kg. Skall denna gång se om man kan stycka i något större delar och även att mera blir till köttfärs. Detta efter kundönskemål.

  Som information vill jag också meddela att vi sannolikt inte har några rödkullor till slakt till hösten utan nästa slakt sker först 2015. Passa därför på nu om ni vill säkra ert behov.

  Har ni frågor eller andra synpunkter så hör av er till Ingvar på e-post ingvarnilsson45 at gmail . com eller telefon 070-250 27 54. Skicka också era beställningar till denna e-postadress helst senast 17 maj för att försäkra er om en låda. Därefter kan vi troligen inte lova er någon låda då beställningarna avgör antalet djur vi skickar till slakt på detta sätt. Ni har nu möjlighet att betala med fler sorters kort i vår kortläsare från iZettle (VISA, MasterCard, Maestro, American Express, JCB) eller som tidigare kontant.

  Välkomna
  Siv och Ingvar Nilsson
  Övraryds Gård


  Lamm till påsk (2014-04-12)

  Hej Vi slaktade alla våra vårfödda lamm i slutet av november 2013. Vi hade då några över som inte var beställda. Vi vakuumpackade då stekarna och bogarna och frös in dem. Vacuumpackning ökar hållbarheten flera gånger. Dessa kan vi nu sälja om någon vill ha fina stekar till påsk.

  Vi har också två sommarfödda lamm som vi inte skall spara. Dessa kan också beställas. Förslagsvis med hela stekar och resten skivat inför grillsäsongen. Eftersom vi endast har detta lilla är det hämtning på gården efter överenskommelse som gäller. Vi är i huvudsak tillgängliga hela kommande vecka och under påskhelgen. E-posta din beställning och önskemål om hämtningstillfälle. Du får svar omgående ifall vi har det du önskar. Först till kvarn gäller.

  Följande finns alltså:

  Välkomna med er beställning och en önskan om en glad påsk.
  Övraryd 2014-04-12
  Siv och Ingvar Nilsson


  Höstslakt (2013-11-05)

  Nu är planeringen för höstens slakt av lamm och nöt klar.

  Lammlåda

  Lammen av våra ryafår slaktas i två omgångar som vi gjort de senaste åren. Beställda bagglamm kan hämtas fredagen den 15 november efter kl. 15 på gården eller dagen efter. Den 16 november kör vi väg 23 ned till Lund och lämnar till våra kunder där. Då kan vi också lämna lamm på avtalade mötesplatser längs med vägen. Tacklamm kan på motsvarande sätt hämtas hemma fredagen 22 november efter kl. 15 eller dagen efter. Den 23 november kör vi till Lund och kan lämna längs med vägen som ovan. Lammen levereras som vanligt färdigstyckade i papplådor, med ett lamm i varje. För att underlätta för våra kunder och slakteriet som styckar, har vi bestämt en grundstyckning som alla får. Några möjligheter till alternativ finns, som då anges inom parentes: lår som delade stekar med ben (alternativ hela fioler), bog som hela stekar, sadel skivad som fjärilskotletter (alternativ lång sadel), rygg skivad, hals skivad, slag hela och lägg delade. Anges inget annat blir de styckade enligt denna standard. Vikterna varierar litet men ligger vanligen i intervallet 14 – 18 kg. Tycker du det är för mycket så dela med någon. Priset är även i år 75 kr per kg.

  Nötlåda

  Slaktmogna ungdjur av våra rödkullor hängmöras som vanligt 10 – 16 dagar, innan de styckas, delas i likvärdiga delar och packas i papplådor. Varje del innehåller styckningsdetaljer från hela djuret samt litet köttfärs. Se mera info om detta på hemsidan www.ovrarydsgard.se under produkter eller ring och fråga. Varje del väger cirka 30 kg. Tycker du detta är för mycket så dela med någon. Beställda köttlådor kan hämtas hemma på gården fredagen 6 december efter kl. 15. Den 8 december kör vi väg 23 ned till Lund och lämnar till våra kunder där. Då kan vi också lämna lådor på avtalade mötesplatser längs med vägen. Priset är även i år 95 kr per kg. Välkomna med era beställningar via e-post till ingvarnilsson45 @ gmail . com eller telefon 070-250 27 54. Som vanligt begränsad mängd så först till kvarn gäller. Det är viktigt att ni anger om ni vill hämta hos oss eller med leverans enligt ovan. Ange också ett telefonnummer vi kan nå er på vid behov. Varje beställning bekräftas så ni vet om ni får köttlåda eller inte. Har du några frågor kring våra köttlådor eller annat så tag kontakt.


  Lokala Skafferiet (2013-10-11)


  Övraryds Gård medverkar i oktober på två arrangemang av Lokala Skafferiet:

 • Torsdag 24 oktober mellan kl. 17-21 i foajén på Haganässkolan, Älmhult
 • Lördag 26 oktober mellan kl. 10 -15, Torghandel i Älmhult
 • Läs mer  Läs äldre nyheter