Övraryds Gård


Produkter

Köttlåda - Rödkulla

Vi slaktar vanligen under november, men ibland kan slaktfärdiga djur finnas även under våren. Efter slakt hängmöras köttet 10 – 16 dygn i kylrum. Därefter görs styckningen och varje halva delas vanligen i 3 delar. Varje låda väger ca 30 kg och innehåller styckdetaljer från hela djuret, samt litet köttfärs. Lådans volym är ca 38 liter och om den är helt full innehåller den då ca 30 kg kött. Inte riktigt alla djurets styckdetaljer finns i varje låda utan en fördelning sker så att varje låda skall vara ungefär likvärdig till innehåll och vikt. Detta för att inte varje detalj skall bli för liten.

Exempel på styckdetaljer är filé, rostas, fransyska, rulle, innanlår, ytterlår, skivad ryggbiff, entrecote, högrev och skivade läggar. Köttfärs mals av övriga delar. Exakt vad som finns i en låda kan därför variera något. Detta förenklar styckarens och vårt arbete och genom detta kan vi också hålla ett lägre pris än om en mera detaljerad beställning vore möjlig.

Vårt pris är för närvarande 125 kr/kilo kött som finns i lådan.
Vi vill att våra kunder skall kunna känna och lukta på köttet och själva packa det i lämpliga storlekar för frysen. Därför vacuumpackar vi inte några detaljer. Köttet kan hämtas på gården eller levereras direkt hem eller till en överenskommen plats för hämtning. För närvarande kör vi till närområdet kring Älmhult och Osby men också genom centrala Skåne ned till Lund. Du kan betala kontant eller med de vanligaste korten (via iZettle).
Beställ köttlåda

Lammlåda - Ryafår

Slakt sker vanligen i oktober-november, men ibland kan mindre lamm hållas över vintern och slaktas till påsk. Efter slakten hänger lammen några dagar i kylrum innan de styckas och packas i lådor. Styckdetaljerna är lårstekar, bogstekar, sadel, hals, slag och läggar. För att underlätta för våra kunder har vi bestämt en grundstyckning som alla får om man inte anger vilken styckning man önskar. Styckningen ser ut så här med alternativen inom parentes: lår som delade stekar med ben (alternativ hela stekar), bog som hela stekar, sadel skivad som fjärilskotletter (alternativ lång sadel), rygg skivad (alternativ hel rygg), hals skivad, slag hela och lägg delade. Lårstekarna kan också fås som hela fårfioler om man vill ha dem till saltning och rökning.

Annan styckning är naturligtvis också möjlig om ni har speciella önskemål. Att leverera ostyckade lamm är naturligtvis möjligt men vi vill helst undvika det av praktiska skäl. Lammen väger oftast 14 – 19 kg. Endast hela lammlådor säljs, men om du tycker det är för mycket så dela med en granne.

Vårt pris är för närvarande 125 kr/kg.
Köttet kan hämtas på gården eller levereras direkt hem eller till en överenskommen plats för hämtning. För närvarande kör vi till närområdet kring Älmhult och Osby men också genom centrala Skåne ned till Lund. Du kan betala kontant eller med de vanligaste korten (via iZettle).
Beställ lammlåda

Skinn

När vi slaktar våra lamm tar vi skinnen i retur och låter bereda dem som tvättbara skinn med ullen nedklippt till ca 25 mm. Skinnen är sköna att ha i barnvagnen, bilen, läsfåtöljen eller varhelst du vill ha det skönt. Ullens egenskaper gör skinnen idealiska för både små barn och vuxna. Ryafåren är kända för sin glansiga ull vilket ger mycket fina skinn. Eftersom vi har får med olika färg finns skinnen vita, svarta och ett fåtal bruna. Beroende på storlek, glans, färg och kvalité varierar priset mellan 700 och 1.400 kr per styck.
Fina skinn från vuxna djur kan vara något dyrare. De tvättbara skinnen är lättskötta och tål regelbunden tvätt. Skötselråd medföljer varje skinn. Skötselråd: Maskintvätt på ullprogram 30 grader. Vid handtvätt använd milt schampo med pH 3,5 - 5,5. Torka hängande eller liggande på galler. Sträck lätt. Skölj av mindre fläckar för hand. Vädra och skaka skinnen.
Beställ skinn

Ull

Vi tar för närvarande endast hand om den ull vi själva vill använda, men det går bra att beställa ull om man själv vill prova på att tova, spinna eller annat. Då sorterar vi ut den finaste ullen på fåren när vi klipper dem, vilket vi gör två gånger per år. Ryaullen är långvågig och glansig och perfekt att tova med. Du kan få den vit, svart eller brun.
Priset är 30 kr per kilo ull.
Eventuella fraktkostnader tillkommer.
Beställ ull

Rökt fårfiol

Vi sparar numera några ostyckade bakben (fårfioler) från våra lamm och vuxna djur i samband med slakt. Vi lämnar dem till saltning och kallrökning. Det blir ett mycket delikat kött som blev mycket uppskattat av våra kunder. Köttet lämpar sig som tilltugg till öl eller vin eller tillsammans med ägg eller äggrätter eller efter egen smak.

Kom bara ihåg att skära tvärs över musklerna i tunna skivor. Detta är särskilt viktigt i den smala nedre delen av fiolen där det är mycket hinnor mellan musklerna. Vikten ligger mellan 1,8 och drygt 4 kg, beroende på djurets storlek.

Lammfiol kostar hel 295 kr/kg och delad 240 - 325 beroende på bit.

Beställ fårfiol

Lammkorvar

Vi har tagit fram tre typer av lammkorv (se bild nedan) för att bredda vårt utbud av produkter. De är alla gjorda på kött från våra ryafår (lamm och vuxna djur) och tillverkade av Åkes Hemlagade i Tingsryd i södra Småland. De tre sorterna är medvurst, grillkorv och isterband. Vårt kött har kompletterats med bl.a. litet späck, kryddor och salt, beroende på korvtyp. Samtliga är lättrökta och har en mild smak. Mer information läggs ut på hemsidan. Välkomna att beställa för hämtning på gården eller i samband med leverans av köttlådor.


Produkterna är från vänster Lammedvurst, Lammgrillkorv och Lammisterband.

Lammedvurst - 200 kr/kg
Lammgrillkorv - 160 kr/kg
Lammisterband - 133 kr/kg

Beställ lammkorv